lördag 10 september 2016

Tälja smörkniv



Bland de spillbitarna jag hittade på jobbet fann jag även en påbörjad smörkniv. Själva smördelen var redan gjord, så det var bara skaftet kvar. Och då går det ju bara inte att slänga. Så jag letade fram min kniv och satte mig i min fåtölj och täljde lite. Vad jag minns var den smörkniven jag täljde i skolan fruktansvärt stor och klumpig, och denna blev i mina ögon mycket bättre. Älskar att arbeta med trä, dels för att det är vackert, man ser resultat med en gång och det luktar så himla gott. Nu ska jag bara ta reda på om man måste olja, har för mig att vi gjorde det när jag gick i skolan? 

Lampskärm i trä


Ibland köper jag saker utan att veta vad jag ska göra med det. Träfanerlängderna var en sådan sak. Först plockade jag fram dom häromdagen och gjorde som en servetthållare till min systers present (ett ihoprullat brev där det stod att vi ska på Arken Spa. Tjo). Men så låg de kvar här på soffan och hånade mig för att jag inte kom på något att göra med dom. Men så idag fick jag inspiration och satte ihop en lampskärm. 





Det behöver man:
  • Tunna rundstavar
  • Träfanérlängder 
  • En träkloss
  • Limpistol eller trälim
  • Spik och hammare


Såhär gjorde jag:
  • Först klippte jag lagom långa bitar, alla ska vara lika långa. Några delade jag på mitten för att få lite variation. Tänk att det måste vara tillräckligt mycket utrymme för att en lampa ska få plats utan att ligga emot träet. 
  • Bitarna limmade jag fast först på ena rundstaven och sedan den andra så det blev en fin båge.
  • Sedan limmade och spikade jag fast rundstavarna på en träkloss (lyxen med att arbeta på skola är att man får hämta spillmaterial från träslöjden)
  • Hittade en lamphållare som man kan skruva fast och satte fast på träklossen. Klart.
Det hela tog knappt 30 minuter.




lördag 3 september 2016





Såg en sån fin kaktus i keramik på Instagram och det blev ett perfekt pyssel för mig under min sjukvecka. Dock har jag inte tillgång till brännugn så jag använde mig av lufttorkad lera. Jag tycker inte alls om att arbeta med lufttorkad lera lika mycket som vanlig lera (stengodslera?), för det känns som den har en hinna över sig som bara blir rynkig och tråkig. Därför så täckte jag leran med gipsbindor jag hade hemma. Klippte ut i tunna bitar och täckte hela kaktusen. Sedan målade jag den vit (när allt hade torkat så klart) och stänkte sedan svart färg på. För att få till stänket blandade jag akrylfärg med lite vatten och använde mig av en sådan pensel som ser ut som en solfjäder. Den blev sne och skev och alldeles underbart hemmagjord. Jag gillart.