onsdag 15 april 2015

Granola



Det tillhör ju inte vanligheterna att jag lägger upp recept på den här bloggen men när någonting är så gudomligt gott som den här granolan är så skulle det ju bara vara rent oförskämt av mig att inte dela med mig av receptet till er. Jag har haft ett recept sedan länge som jag med tiden har varierat och experimenterat med och resultatet är verkligen perfekt! Jag brukar äta den ihop med rysk yoghurt men tänker att den borde passa minst lika bra som efterrätt tillsammans med grädde, lemoncurd eller glass. 




Det här behöver du:


  • 1 äggvita
  • 25 g sesamfrön
  • 120 g hackade sötmandlar
  • 70 g kokosflingor
  • 70 g mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 nypa havssalt
  • 2 tsk sötning, tex socker, honung eller sötströ
  • 50 g smör

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitan hård. Inte riktigt så hård som man gör när man gör maräng, men den ska bli fast. Blanda ner alla torra ingredienser. Fördela sedan smöret så att allt får en sammanhängande konsistens. Smula allt över en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Rör om lite då och då och se till att granolan blir krispig men inte bränns. Låt svalna och häll sedan upp i en tätslutande burk och förvara i kylskåpet.


Den är helt fri från gluten och om man vill, även utan socker. Sjukt bra för kroppen helt enkelt! 

4 kommentarer:

  1. Åh detta ska jag absolut testa, varit sugen på att göra egen granola istället för att köpa i affären hela tiden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Det är så himla enkelt och suuupergott :)

      Radera
  2. Men åh, så himla gott! Har tänkt göra granola så länge nu men det blir aldrig riktigt av trots att jag vet att det både är lätt och supergott. Får peppa igång och ta tag i det nu!

    SvaraRadera