tisdag 24 februari 2015

Återbruk: ljusSom bidrag till månadens Monthly Makers, där temat var återbruk, valde jag att ta tillvara på alla gamla ljusstumpar som jag har haft liggande här hemma. Har framförallt samlat på mig på tok för många halvbrunna ljus som doftar vanilj eller fresh cotton, som är vita respektive blå, så jag valde att göra ett stort ljus i någon "color-block"-variant och här är resulatet. Ljuset är stöpt i en gammal glasburk som har stått och väntat på en uppgift ett tag. Med locket sprayat vitt blir det även en utmärkt present! För att göra ett nytt ljus av dina gamla behöver du:
 • Ljus
 • Ljusveke
 • Något att stöpa i
 • Grytor
 • Blompinnar eller liknande

Först skrapade jag ur alla gamla behållare med ljus. Det gick smidigt med en vanlig fruktkniv. Lägg allt i en gryta. Om du ska använda två färger, använd två olika grytor. Låt smälta på svag värme. 


Fäst veken på en blompinne och lägg den i behållaren du ska stöpa i. Sedan är det bara att hälla i stearinet och låta det svalna. Vill man har flera färger häller man bara på lite av stearinet åt gången och ser till att varje lager stelnar ordentligt innan man häller på nästa. 


Jag hade så himla mycket stearin så jag använde även dessa två små kaffekoppar och lät dom bli ljushållare dom med. Dubbelt återbruk liksom! 

15 kommentarer:

 1. Å, så fint och smart. Måste pröva det här nån dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Det var både roligt och enkelt :)

   Radera
 2. Jag gjorde en del ljus när jag var liten men tröttnade alltid halvvägs. Kanske var det lite för mycket jobb att fiska vekar ur stearinmassan, vänta och sen att städa allt stelnat kladd. MEN det är inte utan att det pirrar i fingrarna när jag ser detta. För det är ju bara så fint! Är väldigt förtjust i koppljus, men gillade också burken. Kul med färgskiftningarna, och de olika dofterna, och verkligen, som du säger, en kanonpresent! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte ändå att det var rätt så smidigt. Det tog lite tid att göra de olika färgblocken i och med att stearinet skulle stelna mellan varven, men ljusen i kopp kommer jag definitivt att göra igen för det gick supersnabbt! Du får ge det en chans till :)

   Radera
 3. Åh, längesen jag gjorde såna här ljus! Gillar verkligen att de skiftar i färg sådär, det har jag inte provat förut! Snyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det tog lite längre tid med färgskiftningarna men kul var det :)

   Radera
 4. Alltså ja! Det är något saligt med kaffekoppar som ljus! Hemskt fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur?! Jag har varit sugen på att prova ljus i kaffekoppar länge men det har liksom inte blivit av förrän nu. Tack!!

   Radera
 5. Naj vad fint med olika färger i flera lager! Själv har jag bara gjort bivaxljus med yttepyttelite eterisk olja. Nu måste jag ju prova med någon färg också :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja prova! Det finns ju oändliga variationsmöjligheter :)

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Vilket bra sätt att återbruka på! Doftljus kan vara himla dyra ibland så perfekt att kunna använda samma stearin flera gånger :) Liten fråga; var det lätt att diska ur kastrullen du använde för att smälta stearinet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns ju så himla onödigt att slänga när det ändå finns stearin kvar runt om! Nja sådär. Det går med bara diskmedel och borste men man får gno endel. Jag använde stålull och då gick det på ett kick :)

   Radera