fredag 27 mars 2015

Ljusfat av betong


Allt som oftast får jag idéer om något jag vill göra eller ha och när de kommer vill jag att allt ska hända på en gång. Det är egentligen ganska konstigt att jag kan skapa något överhuvudtaget. Jag har liksom inget tålamod! En sådan idé var i alla fall att jag ville ha en platta av betong på köksbordet, för att sätta ljus och annat mysigt på. Jag hittade en i en affär som jag tyckte var på tok för dyr och då slog det mig att jag faktiskt kan göra en själv. Det var lite knepigt att hitta en lagom stor form att gjuta i så det slutade med att jag gjorde en egen.

Du behöver

 • Betong
 • Ett A3papper
 • Tejp
 • Sax

1. Börja med att tejpa pappret med genomskinlig tejp på båda sidorna. Vik pappret långsida mot långsida.
2. Veckla ut och vik båda kanterna mot mitten så att du har tre veck längs papprets längd.
3. Vik sedan långsidorna mot de senaste vikningarna så att du får 5 veck. Klipp av längst med ett av de yttersta vecken. Alltså bara på ena sidan.
4. Vänd på pappret och gör exakt samma vikningar. Nu ska dock ingenting klippas av.
5. Veckla ut pappret och låt de korta sidorna peka upp respektive ner.
6. Klipp små jack längst med yttersta hörnvikningen på alla sidor. Totalt fyra klipp.
7. Vik in de klippta flärparna och tejpa ihop allt. Sen är det bara att hälla i betongen!


När betongen hade bränt klart sandpapprade jag fatet lite och satte små filtbitar under så att den inte ska repa bordet. 


Har ni provat att gjuta något i betong? Det var inte alls längesedan jag provade för första gången men jag tycker verkligen att det är superkul och ser fram emot massa roliga projekt framöver. Jag får liksom behärska mig för att ni inte bara ska behöva se betong hela tiden ;) 

4 kommentarer:

 1. MEN så läckert! Hade aldrig kunnat tro att något så enkelt som ett papper gick använda som form till betong. Jag känner verkligen igen mig om det du skriver om tålamod, jag har knappt tålamod till att låta färgen torka när jag skapat något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo men ser man bara till att tejpa ordentligt så att pappret inte blir blött så funkar det fint :) Jag håller med, torktid när det gäller det mesta är sååå himla segt!!

   Radera
 2. Älskar den här rustika känslan. Så snyggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag håller med. Älskar att blanda hårt mot mjukt :)

   Radera